Glad midsommar!

image59


Midsommarfakta

Midsommar: lär ha firats i Sverige sedan vi dyrkade asagudar. Ursprungligen är midsommar en sommarsolståndsfest och tidigare - i Norden och delar av Eurpa - tände man midsommareldar. Formellt firas midsommar till åminnelse av Johannes Döparens födelse.

Midsommarstång: eller majstång. Ordet maja betyder pryda med grönt och härstammar från tyskan. Stången kom troligen hit från Tyskland på 1400-talet, men den är betydligt äldre än så och går tillbaka till antiken.

Sju eller nio blomster under kudden:
ett knep flickor använder för att drömma om sin blivande make.

Nubbe: på midsommarafton dricks det nästan dubbelt så mycket som en vanlig fredag. I fjol såldes 262 000 liter brännvin bara under midsommarveckan.

Kommentarer
Postat av: eve

Sverige lär inte fira Johannes döparen vid midsommar, det är vår enda okristna helg :) Vårt firande är fortfarande hedniskt. Glad midsommar på er och ha det så trevligt i båstad!

2007-06-21 @ 11:01:37
Postat av: Dave

Det är nog lite svävande det där... Någon form av historisk koppling har det.
Åtminstone enligt Historiskt Lexikon:
Uttrycket ?att dricka Johannisöl? har anknytning till Johannesdagen, som i sin tur syftar på Johannes döparens födelsedag den 24 juni. Dagen före, den 23 juni, var fram till 1952 midsommarafton. För att bättre passa in i arbetsveckan, bestämdes 1953 att midsommaraftonen alltid skulle firas på en fredag och helgen är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.
I Olaus Magnus ?Historien om de Nordiska folken? från 1555 berättas det att ?på den helige Johannes döparens afton ? plägar allt folk utan åtskillnad till kön och ålder samlas i skaror på städernas torg eller ute på fria fältet, för att där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas?. Här berättas om midsommarelden, som vi har fortsatt att tända långt in på 1900-talet. Traditionen avtog successivt, för att med våra dagars lokala eldningsförbud slockna för gott. Midsommareldar förekommer fortfarande i Finland, Norge och Danmark och även på sina håll nere på kontinenten.

2007-06-21 @ 11:47:27
Postat av: Dave

En inte alltför vild gissning är ju att kyrkan sått dessa frön för att s a s göra högtiden lite mer till sin...

2007-06-21 @ 11:50:12
Postat av: eve

Precis, Kyrkan vill ju alltid få gamla högtider till sina.. se bara på julen, den ligger där den ligger för att svenskarna tidigare firade vintersolståndet och att det vände till ljusare tider :)..

2007-06-22 @ 09:44:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0